Bij ongeval

Een ondergronds ongeval melden

Bel 04 257 66 00 (Civiele Bescherming - 5e Permanente Interventie-eenheid - Crisnée).

Vermeld duidelijk "speleo-ongeval". Geef uw telefoonnummer. Blijf telefonisch bereikbaar en hou de lijn vrij: een technisch adviseur zal u terugbellen.

Wat kost de Spéléo-Secours?

Speleologie is een van de weinige sporten die zelf instaat voor zijn reddingsacties. De ploegleden zijn vrijwilligers. Ze volgen belangloos de opleiding en nemen op vrijwillige basis deel aan de reddingsacties. Dit komt voort uit het solidariteitsgevoel dat aan de basis ligt van de “Spéléo-Secours”. In tegenstelling tot wat velen denken, zijn de totale kosten laag.

Speleologie: een sport met weinig ongelukken

Incidenten bij het beoefenen van die ondergrondse activiteit zijn zeldzaam. De afgelopen 10 jaar waren het er maar 51, waarvan de overgrote meerderheid zonder, ofwel minder erge (zonder letsel), gevolgen bleven. Tegenover deze cijfers (zie uiteenzetting) moeten het aantal jaarlijkse beoefenaars worden gesteld: 1500 verbondsleden (waarvan het merendeel goed opgeleid en ervaren zijn) en ongeveer 4000 occasionele bezoekers (in niet-toeristische grotten).

Reflex

De reddingswerkers hebben tijd nodig om ter plaatse te raken. Daarom is het noodzakelijk om in afwachting juist te handelen bij een ondergronds ongeval.

De medische fiche

Dankzij de medische fiche kunnen de gegevens over het slachtoffer naar de oppervlakte worden doorgegeven. Leden van de Spéléo-Secours die in de buurt van een karstgebied wonen, moeten er één bij zich hebben.

Ook voor niet-leden is het nuttig om deze fiche bij zich te hebben, zodat zij op het moment van een noodoproep gegevens kunnen doorgeven. Zo kan het medische team kostbare tijd winnen.

Aangifte van een incident

Met het onderstaand formulier kan je een ondergronds incident en de daarop volgende zelfredding aangeven. Die gegevens dienen om de database over statistieken aan te vullen. Op die manier kunnen we betere preventiemaatregelen voorzien.
In geval van nood, gelieve bovenstaand telefoonnummer te gebruiken.