Wie zijn wij?

Voor zij die niet weten wat speleologie is

Ontdek de specifieke kenmerken van dit milieu, perfect in beeld gebracht in dit mooie filmpje, opgenomen tijdens een van onze oefeningen in de Savoie (Garde Cavale). Beelden Spéléo-Secours (2013, Jacques Delmotte).

De specialist in ondergrondse reddingsacties

De Spéléo-Secours is de specialist in het redden van personen in moeilijkheden in het Belgisch ondergronds milieu en aanverwanten.

De FOD Binnenlandse Zaken heeft de Spéléo-Secours officieel erkend. Daartoe werd een overeenkomst ondertekend met de Union Belge de Spéléologie, waarvan de Spéléo-Secours een van de zijtakken is. Het team bestaat uit actieve speleologen die zich hebben gespecialiseerd op dit gebied

Meer weten

Geschiedenis

De Belgische speleologen hebben zich zeer snel verenigd om een Spéléo-Secours te vormen. In 1952 was België een van de eerste landen met een dergelijke organisatie.

Lid worden

Het is gemakkelijker om speleologen reddingstechnieken aan te leren dan om professionele reddingswerkers om te vormen tot ervaren speleologen, daarom moeten de kandidaten zelfstandige en ervaren speleologen zijn. Ze moeten voldoen aan de toelatingsvoorwaarden en een opleiding volgen voordat ze op de lijst voor reddingsacties komen te staan. De communicatie gebeurt in het Frans.

Voor bepaalde specialisten (zoals artsen en sifonduikers) worden deze criteria en trainingen versoepeld.

Wij organiseren regelmatig een “opendeurdag” voor speleologen die meer willen weten over de Spéléo-Secours.